Najważniejszym czynnikiem, warunkującym powodzenie wydruku 3D z mas jest odpowiednia konsystencja masy spożywczej. Drukowanie 3D ze zbyt gęstej lub zbyt suchej pasty najprawdopodobniej zakończy się niepowodzeniem. Z drugiej strony, zbyt płynny i wilgotny materiał może spowodować jego wyciekanie z dyszy ekstrudera.

W druku 3D z materiałów spożywczych najlepiej sprawdzą się:

  • kremowy ser śmietankowy
  • krem czekoladowo-orzechowy, np. Nutella
  • pasztet
  • budynie i puddingi
  • desery w typie galaretki na bazie skrobi.

Z prowadzonych do tej pory prac wynika, że najlepsze efekty są osiągane dla mas zawierających tłuszcz zamiast wody. Materiały zawierające dużą ilość wody powinny być zagęszczone, np. skrobią, która będzie naturalnym lepiszczem. Należy mieć na uwadze, że skrobia zmienia właściwości mas i może skutkować w niepowodzeniu projektu.

Parametry druku 3D z materiałów półpłynnych

Temperatura

Niektóre masy będą wymagały podgrzania przed włożeniem do ekstrudera. Niemniej jednak, należy pamiętać, że wyższa temperatura materiału skutkuje w zwiększeniu jego płynności i może spowodować jego wyciekanie z dyszy.

Ustawienie właściwej “średnicy filamentu

Druk 3D z mas spożywczych co do zasady nie rózni się niczym od druku 3D z plastiku – w jednym i drugim przypadku przez głowicę o zadanej średnicy tłoczony jest materiał tworzący obiekty przestrzenne. Kluczowym jest modyfikacja ustawień druku 3D w taki sposób, aby drukarka 3D tłoczyła zawsze jak najwłaściwszą ilość materiału. Zanim G-kod zostanie wygenerowany, należy pamiętać o zmianie parametru “średnica filamentu” w programie Voxelizer. Im niższa średnica, tym wyższe ciśnienie wytłaczania materiału. Dla gęstych mas (głównie żywności) 10-15 mm będzie odpowiednią wartością.

Ilość warstw

Ilość warstw jest silnie związana z rodzajem materiału, jaki będzie używany. Dla kremów czekoladowych, takich jak Nutella, liczba warstw nie powinna przekraczać sześciu, z kolei dla pasztetu dwadzieścia powinno być odpowiednią wartością.

Wysokość warstwy

Wysokość warstwy może być dowolna, niemniej jednak należy pamiętać o tym, że zbyt wysoka warstwa nałożonego materiału półpłynnego może skutkować w jego deformacji i niepowodzeniu wydruku.

Szerokość ścieżki

Szerokość ścieżki nakładanego materiału silnie zależy od jego właściwości. Jej wartość powinna mieścić się w zakresie od 1 do 5 mm. Warto pamiętać, że większa szerokość ścieżki wiąże się z wywieraniem większego ciśnienia na tłoku strzykawki i większej ilości wytłaczanego materiału.

Travel speed

Szybkość z jaką porusza się głowica ma znaczenie tylko wtedy, gdy wybierzemy opcję retrakcji materiału. Zbyt szybkie przemieszczanie się narzędzia może skutkować zniszczeniem wydruku.

Szybkość drukowania 3D

Należy określić ją metodą prób i błędów, na początek można ustawić jej wartość na 1 mm/s. Jeżeli ilość wytłaczanego materiału jest zbyt duża, należy zwiększyć szybkość drukowania 3D do 2-3 mm/s. Należy pamiętać, że im wyższa jej wartość, tym większa powinna być średnica i szerokość ścieżki wytłaczanego materiału.

Extruzja

Przed rozpoczęciem wydruku za pomocą drukarki 3D należy wycisnąć niewielką ilość materiału. Jest to sposób na wstępną weryfikację gęstości materiału, przed rozpoczęciem druku 3D. Jeżeli masa jest zbyt gęsta lub zbyt płynna, należy ją zmodyfikować. Co więcej, dzięki wyciśnięciu pewnej ilości materiału przed właściwym procesem, masa znajdzie się na końcu extrudera i żaden element wydruku nie zostanie pominięty.

Ilość retrakcji

Przy druku 3D z konwencjonalnych materiałów retrakcja jest przydatnym narzędziem. Niemniej jednak, w przypadku gęstych mas należy zachować ostrożność z tym parametrem. Jedzenie ma tendencję do tworzenia bąbelków powietrza w swojej strukturze, co może skutkować w niepowodzeniu projektu (w miejscu bąbli powietrza, materiał nie jest wytłaczany, co nie jest weryfikowane przez drukarkę 3D). Im bardziej gęsta jest masa, tym bardziej ryzykowna jest retrakcja. Na początku pracy z materiałami półpłynnymi nie należy używać tego narzędzia. Jeśli okaże się to konieczne, należy zwiększać ją stopniowo.

Wysokość retrakcji

Retrakcja jest to przydatnym narzędziem, ale ustawienie zbyt wysokiej wartości, może skutkować spływaniem materiału i zaszkodzić twojemu projektowi. 2-3 mm powinno być wystarczającą wartością.

Odpowiedni kształt

Jeśli jesteś początkującym, zalecane jest rozpoczęcie drukowania 3D prostych kształtów i na wysokość kilku warstw, aby sprawdzić, jak zachowuje się materiał. Jeśli materiał ma odpowiednią konsystencję, a parametry procesu są dobrze dobrane, można rozpocząć drukowanie 3D bardziej skomplikowanych kształtów. Drukowanie 3D skomplikowanych struktur z gęstych past nie powinno sprawiać problemów z pasztetem lub miękkim serem śmietankowym (jak Philadelphia). Ryzyko pojawia się w przypadku druku 3D z czekolady.


W przypadku zainteresowania drukarkami 3D ZMorph, zachęcamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego:

(+48) 536 954 666
[email protected]

    Imię i nazwisko*

    Nazwa firmy lub instytucji*

    Segment w jakiej działam:

    PrzemysłBiznesSprzedażReklamaEdukacjaZakup prywatny

    Adres email*

    Nr telefonu kontaktowego*

    Zaznacz, którą drukarką 3D jesteś zainteresowany(-a)?

    ZMorph VX PRINTING SET - tylko sama drukarka 3DZMorph VX FULL SET - pełny zestaw ze wszystkimi głowicamiMam już ZMorph'a - chcę dokupić dodatkową głowicęJeszcze nie wiem? Proszę o kontakt i doradztwo.

    Treść wiadomości

    Comments are closed.